Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anomalous Magnetocaloric Properties of the Spin-1/2 Ising Model on a Decorated Square Lattice in a Vicinity of Second-Order Phase Transition

Tytuł:
Anomalous Magnetocaloric Properties of the Spin-1/2 Ising Model on a Decorated Square Lattice in a Vicinity of Second-Order Phase Transition
Autorzy:
Karľová, K.
Strečka, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1032487.pdf
Data publikacji:
2017-07
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.10.Hk
75.30.Sg
75.40.-s
75.50.Cc
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2017, 132, 1; 170-172
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Magnetocaloric properties of the spin-1/2 Ising model on a decorated square lattice in a transverse magnetic field are investigated by the use of a generalized decoration-iteration transformation, which establishes a rigorous mapping correspondence with the zero-field spin-1/2 Ising model on a square lattice. The temperature dependence of the entropy, the isothermal entropy change and the adiabatic temperature change display anomalous singular behavior in a vicinity of a second-order phase transition. The large inverse magnetocaloric effect can be found in the isothermal entropy change within the temperature interval, which is delimited by the critical temperatures at zero and non-zero transverse fields.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies