Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of the relationship of the climbing level of sport climbers with selected anthropometric indicators and diet composition

Tytuł:
Evaluation of the relationship of the climbing level of sport climbers with selected anthropometric indicators and diet composition
Autorzy:
Przeliorz-Pyszczek, Anna
Gołąbek, Katarzyna
Regulska-Ilow, Bożena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1030789.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Uniwersytet Szczeciński. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego
Tematy:
exercise
nutrition
sport climbing
sports
Źródło:
Central European Journal of Sport Sciences and Medicine; 2019, 28, 4; 15-26
2300-9705
2353-2807
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Climbing is becoming more and more popular. During 2020 Olympic Games this discipline will be competed for the first time. Individualized diet plays a significant role among representatives of all sport disciplines. The aim of this research was to evaluate the correlation between the level of advancement of sport climbers, selected anthropometric indicators and diet composition. The study involved 36 women and 65 men practicing sport climbing who completed the food record and the survey on the most difficult climbing routes completed. Anthropometric measurements were collected. In the group of men statistically significant, positive correlation between the climbing level and the diet content of fiber, vitamin E, potassium, iron, zinc, and copper, was observed. In the group of women, a statistically significant positive correlation between the climbing level and the participation of vitamin C, potassium, magnesium and copper in the diet was observed. There was a positive correlation of protein, vitamin B2, B6, B12, D, phosphorus, magnesium, iron and copper content, and negative correlation between SFA content per 1,000 kcal of the diet and the climbing level of study participants. No statistical correlation was found between anthropometric parameters and advancement level.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies