Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uwarunkowania środowiskowe zakażenia Helicobacter pylori u dzieci

Tytuł:
Uwarunkowania środowiskowe zakażenia Helicobacter pylori u dzieci
Dependence between environmental factors and Helicobacter pylori infection in children
Autorzy:
Mękarska-Paradowska, Izabela
Płaneta-Małecka, Izabela
Bąk-Romaniszyn, Leokadia
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1030754.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Medical Communications
Tematy:
Helicobacter pylori
children
dzieci
environmental conditions
higiena
hygienic habits
socioeconomic condition
warunki ekonomiczne
środowisko
Źródło:
Pediatria i Medycyna Rodzinna; 2009, 5, 1; 33-36
1734-1531
2451-0742
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Helicobacter pylori (H. pylori) infection is a world problem. It occurs in children and adults and concerns half population of the whole world and the number of the infected increases on the average by 0.5-1.0% a year. Epidemiologic data related to H. pylori infection in children differ dependently on the country they come from. In literature there is a consensus of opinions as regards the increase of the prevalence of the infection with age. The influence of socioeconomic and hygienic conditions on the prevalence of H. pylori infection has been emphasized. Aim of this study was evaluation of environmental conditions and hygienic habits of children with H. pylori infection. Clinical material: Three hundred and two children, aged 1-18 years (mean 10.1) from Piotrków Trybunalski. Methods: Serum level of anti-H. pylori antibodies IgG class was assessed with ELISA. A questionnaire concerning the socioeconomic conditions of the child’s family, hygienic habits. Results: H. pylori infection was diagnosed in 37% children. Living and sanitary conditions were similar in both groups, but in the H. pylori-negative group the metric area per person was significantly larger. In H. pylori-seropositive children a greater number of adult household members was observed and more families lacking money for covering the cost of living. Infected children significantly less frequently washed their hands before meals, after returning home, using toilet, contact with animals and more frequently ate unwashed fruit, and in this group children used someone else’s toothbrushes. Conclusions: In the families of children with H. pylori infection worse socioeconomic conditions were observed and these children had bad hygienic habits.

Wstęp: Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest problemem ogólnoświatowym. Występuje zarówno u dzieci, jak i u dorosłych, a liczba zakażonych wzrasta średnio o 0,5-1% rocznie. Dane epidemiologiczne dotyczące zakażenia H. pylori u dzieci różnią się w zależności od kraju, z którego pochodzą. W piśmiennictwie panuje zgodność, że częstość zakażenia rośnie wraz wiekiem. Podkreśla się wpływ złych warunków socjoekonomicznych i higienicznych na częstość występowania zakażenia H. pylori. Celem pracy była ocena warunków środowiskowych i nawyków higienicznych dzieci z zakażeniem H. pylori. Materiał kliniczny stanowiło 302 dzieci w wieku 1-18 lat (średnia 10,1 roku) z Piotrkowa Trybunalskiego. Metody: Oceniano poziom przeciwciał anty-H. pylori klasy IgG w surowicy (met. ELISA) i przeprowadzono ankietę dotyczącą warunków socjoekonomicznych rodziny dziecka oraz nawyków higienicznych. Wyniki: Na podstawie badań serologicznych u 37% badanych rozpoznano zakażenie H. pylori. Warunki mieszkaniowe i sanitarne u dzieci zakażonych i niezakażonych były dobre i podobne, ale w tej drugiej grupie dzieci metraż na osobę był istotnie większy. W rodzinach dzieci H. pylori-seropozytywnych odnotowano większą liczbę dorosłych domowników, więcej rodzin, którym brakuje pieniędzy na utrzymanie (opłata czynszu, zakup leków). Dzieci zakażone istotnie rzadziej niż niezakażone myły ręce przed posiłkiem, po przyjściu do domu, skorzystaniu z toalety, kontakcie ze zwierzętami. Także dzieci H. pylori+ częściej jadły niemyte owoce i używały cudzych szczoteczek do mycia zębów. Wnioski: W rodzinach dzieci z zakażeniem H. pylori występują gorsze warunki socjoekonomiczne, a dzieci mają złe nawyki higieniczne.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies