Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

XPS and UPS Valence Band Studies of Nanocrystalline Ni-Ti Alloy Thin Films

Tytuł:
XPS and UPS Valence Band Studies of Nanocrystalline Ni-Ti Alloy Thin Films
Autorzy:
Pacanowski, S.
Skoryna, J.
Szajek, A.
Marczyńska, A.
Dawczak-Dębicki, H.
Werwiński, M.
Majchrzycki, Ł.
Smardz, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1030748.pdf
Data publikacji:
2018-03
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
73.22.-f
68.55.-a
82.80.Pv
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2018, 133, 3; 613-616
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this contribution we study valence bands of in-situ prepared nanocrystalline NiTi and Ni₃Ti alloy thin films using X-ray and ultraviolet photoelectron spectroscopy. Additionally, theoretical valence band of NiTi alloy was calculated by ab-initio methods. The structure and morphology of the samples were studied by X-ray diffraction and atomic force microscopy, respectively. Furthermore, hydrogen absorption and desorption kinetics at a pressure of about 1000 mbar were studied in Pd covered nanocrystalline NiTi alloy thin film using four-point resistivity measurements. Results showed that modifications of the valence bands of the Ni-Ti thin films due nanocrystalline structure can influence on the room temperature hydrogen absorption and desorption kinetics.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies