The activity of soybean trypsin inhibitors during isolation and concentration of proteins Zmiany sojowych inhibitorów trypsyny w procesie izolacji i koncentracji białka
The activity of soybean trypsin inhibitors during isolation and concentration of protein from soybean flakes was investigated. Isolation involved protein extraction, coagulation, washing and neutralization. Water and alcohol were used during concentration to remove non-protein substance from soya flakes. All the phases except drying were systematically analyzed.
Prześledzono wpływ poszczególnych etapów procesu otrzymywania koncentratów i izolatów białkowych z odtłuszczonych płatków sojowych na zmiany aktywności sojowych inhibitorów trypsyny (SBTI). Ustalono, że nie wszystkie obecne w płatkach sojowych substancje białkowe, które posiadają zdolność hamowania enzymu trypsyny przechodzą do roztworu w procesie ekstrakcji białka. Średnio około 50% zostaje w niewyekstrahowanej pozostałości. Proces koagulacji białka i dalsze czynności oczyszczania izolatu polegające na płukaniu koagulatu wodą lub roztworem alkoholu oraz neutralizacja powodują dalsze wyraźne zmiany aktywności sojowych inhibitorów trypsyny. Proces koncentracji białka, który polega na wymywaniu składników rozpuszczalnych z płatków sojowych wodą o pH 4,6 oraz alkoholem 60 i 80% spowodowały około 60% spadek aktywności SBTI w przeliczeniu na białko płatków sojowych. Ogólnie można stwierdzić, że otrzymane z tego samego surowca izolaty charakteryzowały się niższą aktywnością SBTI (29-79 TUI/mg białka) niż koncentraty (109-132 TUI/mg białka).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00