Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of flour moisture by measuring the dielectric loss coefficient tg delta

Tytuł:
Determination of flour moisture by measuring the dielectric loss coefficient tg delta
Wyznaczanie wilgotności mąki metodą mierzenia współczynnika stratności dielektrycznej tg delta
Autorzy:
Chabiera, J.
Sowa, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10156.pdf
Data publikacji:
1978
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1978, 04, 4
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The suspension method of measuring the dielectric loss coefficient tg δ in flour was used. Formerly the method was applied to the measuring of inorganic dielectrics. The results were used to determine the correlation between flour moisture measured with the dryer method and log tg δ values.

Stosowana dotychczas metoda pomiaru wilgotności mąki jest pracochłonna i wymaga dużo czasu. Jednocześnie przemysły: piekarniczy, zbożowo-młynarski itp. wymagają szybkiej i dokładnej metody pomiaru wilgotności mąki. W związku z tym postanowiono opracować warunki adaptacji metody suspensyjnej pomiaru współczynnika stratności dielektrycznej tg δ stosowanej do pomiaru dielektryków nieorganicznych w formie sproszkowanej, w celu wyznaczenia wilgotności mąki. Opracowana metoda suspensyjna polega na zawieszeniu badanych próbek mąki w oleju silikonowym silon 350 F bezwodnym, o małym współczynniku stratności dielektrycznej, o wartości niższej niż czułość pomiarowa przyrządu stosowanego do badań. Stężenie mąki w oleju silikonowym wynosiło 50%. Pomiar przeprowadzono umieszczając próbkę pomiędzy okładkami kondensatora pomiarowego miernika przewodności typu VLU firmy Rhode Schwarz. Wskutek przeprowadzonych badań ustalono, że optymalne wyniki otrzymuje się w zakresie częstotliwości pomiarowej 0,1 MHz. Równocześnie przeprowadzono oznaczenia wilgotności badanych próbek metodą suszarkową. Uzyskane wyniki pomiaru dla różnych mąk pszennych (niezależnie od ich jakości) przyjęto jako podstawę do. wyznaczenia równania regresji: y₁ = a'x₁ +b' a' = 9.859 b' = 3.389 gdzie: X₁ - zmienna niezależna - log tg δ Y₁ - zmienna zależna - wilgotność badanej mąki Następnie wyliczono istotność regresji. Uzyskane wyniki badań wykazały, że proponowana metoda pozwala na skrócenie czasu pomiaru wilgotności mąki do kilku minut i zapewnia stosunkowo dużą dokładność wyników (istotność regresji = 97,63%). W konsekwencji przeprowadzonych badań ustalono, że metoda dielektryczna pomiaru wilgotności mąki nadaje się do stosowania w praktyce zamiast stosowanej dotychczas metody suszarkowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies