Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza ilościowa i jakościowa biogazu wydzielanego z wsadów skomponowanych na bazie dostępnych frakcji w gospodarstwie rolnym

Tytuł:
Analiza ilościowa i jakościowa biogazu wydzielanego z wsadów skomponowanych na bazie dostępnych frakcji w gospodarstwie rolnym
Quantitative and qualitative analysis of biogas emitted from batches composed on the basis of available factions on the farm
Autorzy:
Sikora, J.
Mruk, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/101357.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Stowarzyszenie Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich PAN
Tematy:
fermentacja metanowa
biogaz
biomasa rolnicza
methane fermentation
biogas
biomass farming
Źródło:
Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich; 2016, III/2; 907-917
1732-5587
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analizie podano podłoża skomponowane na bazie wytłoków jabłkowych, wysłodków buraczanych, pulpy ziemniaczanej oraz CCM (Corn-Cob-Mix). W wykonanych podłożach wyznaczono zawartości wilgoci, a następnie podano rozdrobnieniu i uwodniono do wilgotności 90%. Wykonane wsady umieszczono w fermentorach, proces prowadzono przez 30 dni. W pracy przedstawiono wyniki ilości i jakości uzyskanego biogazu. Największe opóźnienie fermentacji odnotowano dla podłoża wykonanego na bazie CCM. Biogaz uzyskany z wysłodków buraczanych charakteryzował się najwyższym poziomem zawartości CH4 (66%). Przeprowadzone badania wykazały, iż analizowane masy organiczne z powodzeniem mogą być używane jako substrat do biogazowni rolniczej. Z podłoża wykonanego na bazie wycierki ziemniaczanej uzyskano najmniejszą ilość biogazu tj. 90 Ndm3·kg-1 s.m., największym wydzielanie biogazu charakteryzował się wsad wykonany z CCM (240 Ndm3·kg-1 s.m.).

Agricultural Biogas is a fuel gas obtained in the process of methane fermentation of agricultural by-products , residues in food processing and animal manure. The aim of the study was to determine the amount of biogas produced from organic masses derived from the farm and to analyze the chemical composition of the resulting biogas. Four available starting materials were subjected to a moisture content analysis and fragmentation. They made ripples that are on the bench and accepted a retention time of 30 days. The paper presents the results of the quantity and quality of the resulting biogas. Delay observed in each fermentation fermenter . The batch of beet pulp has the highest yield of biogas at 66%. The study showed that analyzed the organic mass can be successfully used as a substrate for biogas plant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies