Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Praktyczny profil kształcenia w zakresie przedsiębiorczości na uczelniach wyższych – doświadczenia polskie a standardy międzynarodowe

Tytuł:
Praktyczny profil kształcenia w zakresie przedsiębiorczości na uczelniach wyższych – doświadczenia polskie a standardy międzynarodowe
Practical Profile of Entrepreneurship Education at Universities – Polish Experience and International Standards
Autorzy:
Steinerowska-Streb, Izabella
Głód, Grzegorz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1013369.pdf
Data publikacji:
2020-11-16
Wydawca:
Akademia Ignatianum w Krakowie
Tematy:
przedsiębiorczość
edukacja przedsiębiorczości
praktyczny profil kształcenia
entrepreneurship
entrepreneurship education
practical education profile
Źródło:
Horyzonty Polityki; 2020, 11, 37; 99-116
2082-5897
Język:
polski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest porównanie standardów praktycznego profilu kształcenia w Polsce i na zagranicznych uczelniach ekonomicznych w zakresie przyjętych celów i stosowanych metod nauczania.  PROBLEM I METODY BADAWCZE: W artykule podjęto się próby znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy programy kształcenia realizowane w obszarze przedsiębiorczości na uczelniach ekonomicznych w Polsce są podobne do programów realizowanych na uczelniach zagranicznych w zakresie celów i metod kształcenia? Realizacja przyjętego celu została osiągnięta na podstawie badań jakościowych. Przedmiotem podjętego badania były cele i metody wykorzystywane na studiach pierwszego stopnia na kierunku przedsiębiorczość o profilu praktycznym. Podmiotem badania były wszystkie uczelnie w Polsce, które mają w swojej ofercie studia pierwszego stopnia na kierunku przedsiębiorczość o profilu praktycznym, oraz trzy wiodące uczelnie z podobnym programem spoza Polski. Zakres czasowy badania stanowiły lata 2019-2020, a zakres przestrzenny – cały świat. PROCES WYWODU: Wywód składa się z dwóch zasadniczych elementów. W pierwszej, teoretycznej części artykułu zaprezentowano zasady kształcenia praktycznego w zakresie przedsiębiorczości. Następnie, w części praktycznej, przedstawiono wyniki prowadzonej analizy porównawczej. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Przeprowadza analiza wykazała, że kształcenie praktyczne w zakresie przedsiębiorczości w Polsce oraz w czołowych uczelniach zagranicznych mających w swojej ofercie studia pierwszego stopnia na kierunku przedsiębiorczość o profilu praktycznym (University of Houston, Babson College, Brigham Young University) nie różni się znacząco w zakresie celów i metod. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Porównanie oferty studiów pierwszego stopnia na kierunku przedsiębiorczość, które zostały stworzone przez polskie uczelnie, oraz ofert wiodących uczelni spoza Polski pozwoliło na sformułowanie rekomendacji dla polskich uczelni oferujących kształcenie w obszarze przedsiębiorczości. Rekomendacje te obejmują w szczególności propozycje dotyczące skali kształcenia – zaleca się zindywidualizowane podejście do każdego studenta. Istotne też jest, aby polskie uczelnie stworzyły studentom możliwość zdobycia praktycznego doświadczenia przykładowo poprzez współpracę z inkubatorami przedsiębiorczości.

Research objectives: The article aims to compare standards implementation of a practical education profile in Poland and at foreign economic universities. The research problem and methods: The article attempts to find the answer to the question: Are education programs implemented in the field of entrepreneurship at economic universities in Poland similar to programs implemented at foreign universities in the areas of the goals and methods of education? The aim of the study was achieved on the basis of qualitative research. The subject of the study were the offers of first degree studies in the field of entrepreneurship with a practical profile. The subject of the study was all the universities in Poland that offer first-cycle entrepreneurship studies in the field of practical profile and three leading universities with similar universities outside Poland. The time range of the study was 2019-2020, and the spatial range - the whole world. The process of argumentation: Main draft process consists of two basic elements. The first part presents the principles of practical training in entrepreneurship. Next, the methodological assumptions of the empirical research and the results of the comparative analysis were presented. Research results: The analysis included educational offers from the following universities: University of Houston, Babson College (Massachusetts), Brigham Young University (Utah), University of Economics in Katowice, University of Szczecin revealed that the goals and methods of education in the field of entrepreneurship do not differ significantly. Conclusions, innovations and recommendations: The results od the study made it possible to formulate recommendations for Polish universities offering education in the field of entrepreneurship. These recommendations include, in particular, recommendations on the scale of education - an individualized approach to each student is recommended. Additionally, Polish universities should provide students an opportunity to gain practical experience, for example, through cooperation with business incubators.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies