Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wstępne badania nad zmiennością izoenzymową dębów w doświadczeniu proweniencyjnym w Nadleśnictwie Milicz

Tytuł:
Wstępne badania nad zmiennością izoenzymową dębów w doświadczeniu proweniencyjnym w Nadleśnictwie Milicz
Preliminary research on izoenzyme variability of oaks in the provenance experiment in the Milicz Forest District
Autorzy:
Zwaduch, P.
Lewandowski, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1012982.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Leśne
Tematy:
zroznicowanie genetyczne
dab bezszypulkowy
zmiennosc genetyczna
proweniencje
izoenzymy
Quercus petraea
Nadlesnictwo Milicz
Quercus robur
lesnictwo
dab szypulkowy
drzewa lesne
pedunculate oak
sessile oak
provenance
genetic variation
izoenzyme
poland
Źródło:
Sylwan; 2008, 152, 10; 27-35
0039-7660
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies were based on the material collected in the provenance experiment established in the territory of the Milicz Forest District where 78 pedunculate (Quercus robur L.) and sessile oak (Quercus petraea [Matt.] Liebl.) provenances from all over the country were planted in 5 replications. The izoenzyme analyses took in dormant buds from 300 trees of randomly selected 5 pedunculate oak and 5 sessile oak provenances. Variation of 6 enzymatic systems was the subject of the analysis. The studied oak populations exhibited a relatively high level of genetic variation, however, it was lower in comparison with the populations from other regions of Europe. Generally, the variation of the sessile oak was grater than of the pedunculate oak. The calculated genetic distance between the two oak species was 0.0284 and it exceeded genetic distances among the populations within the species.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies