Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The use of fish protein concentrates in the enriching of some foods

Tytuł:
The use of fish protein concentrates in the enriching of some foods
Zastosowanie koncentratów białka rybnego do wzbogacenia niektórych produktów spożywczych
Autorzy:
Roszkowski, W.
Szumlicz, M.
Berger, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10124.pdf
Data publikacji:
1977
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1977, 03, 1
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Different fish protein concentrates were used to enrich haking products. Water, protein, fat, and ash contents were determined. The enriched products were evaluated organoleptically (the preference method) and biologically (the NPU method).

W ramach niniejszej pracy wyprodukowano koncentrat białka z mączki rybnej, który następnie zastosowano do wzbogacania biskwitów. Jako próby porównawcze służyły koncentraty białka ze świeżych ryb. W koncentratach oznaczano zawartość wody, białka, tłuszczu i popiołu, a biskwity oceniano organoleptycznie (metoda kolejności) i biologicznie (metoda NPU). Stwierdzono, że wyprodukowany koncentrat odpowiada normom P AG dla tego typu produktów, z wyjątkiem zawartości białka, którego było 72% (norma PAG-75%). Badania organoleptyczne wykazały, że zastąpienie 12% mąki koncentratem białka z mączki rybnej nie wpływa w istotny sposób na smakowitość wyprodukowanych (z takiej mąki) biskwitów w porównaniu do produktu z koncentratem ze świeżych ryb. Wzbogacone koncentratami białkowymi z mączki rybnej i ze świeżych ryb biskwity posiadały wyższą zawartość białka (odpowiednio 18,4% i 19,8%) o lepszej jakości (NPU odpowiednio 55,2 i 65,0) w porównaniu do biskwitów niewzbogaconych (11% białka o NPU 50,9).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies