Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The application of an apparatus for testing the quality of condensate from evaporators in sugar factories

Tytuł:
The application of an apparatus for testing the quality of condensate from evaporators in sugar factories
Zastosowanie aparatu do badania jakości skroplin z wyparki cukrowniczej
Autorzy:
Zagrodzki, S.
Zaorska, H.
Ludwicki, M.
Zagrodzki, S.M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10121.pdf
Data publikacji:
1978
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1978, 04, 1
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A new appratus for testing the quality of condensate opcrated in the sugar factory during whole campaign. That analyser protects steam boilers against damage caused by presence of sugar in water feeding the boilers.

Stała kontrola jakości skroplin z wyparki zabezpiecza kotły parowe przed dostaniem się śladów cukru. W Politechnice Łódzkiej opracowano aparat, który wykrywa ślady cukru w skroplinach, a także wykrywa związki lotne, zawierające głównie amoniak. Wyniki są rejestrowane w postaci oddzielnych krzywych. W przypadku stwierdzenia śladów cukru - analizator powoduje zamknięcie dopływu zanieczyszczonych skroplin do kotłów parowych. Po kilku minutach, gdy w skroplinach nie ma już śladów cukru, analizator ponownie otwiera dopływ czystych skroplin do kotłów parowych. Czułość wskazań analizatora jest większa niż czułość metody wykrywania śladów cukru za pomocą α-naftolu. Na podstawie krzywej kreślonej przez rejestrator, przedstawiającej zmiany zawartości amoniaku, można wnioskować o jakości procesu oczyszczania soku, a także o zawartości azotu w burakach i w soku. W pracy podano cztery wycinki z taśmy rejestratora. Na podstawie jednej krzywej, widać że skropliny nie zawierały śladów cukru. Druga krzywa wskazuje zmiany zawartości amoniaku powodowane przerabianiem buraków o różnej jakości, a także zakłóceniem procesu oczyszczania soku. Podano również wyniki ilościowego oznaczania amoniaku w skroplinach z kolejnych działów wyparki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies