Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Genetyczna reaktywność buka zwyczajnego na warunki glebowe

Tytuł:
Genetyczna reaktywność buka zwyczajnego na warunki glebowe
Genetic response of European beech to soil conditions
Autorzy:
Sabor, J.
Stanuch, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1011768.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Leśne
Tematy:
adaptacja roslin
lesnictwo
zawartosc wapnia
wlasciwosci chemiczne
gleby lesne
Regionalny Bank Genow Buka RDLP Katowice
buk zwyczajny
przezywalnosc
wzrost roslin
proweniencje
sadzonki
czynniki siedliska
RDLP Katowice
Fagus sylvatica
drzewa lesne
soil
adaptation traits
beech
regional bank of genes
selection index
calcium
Źródło:
Sylwan; 2009, 153, 08; 507-518
0039-7660
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results of the assessment of the genotype−soil interaction effect on adaptive traits in beech provenances in gene conservation areas of the Regional Bank of Genes (RBG) in the territory administered by the Katowice Regional Directorate of the State Forests. The level of Ca concentrations had no significant effect on survival and growth of beech in the juvenile phase. The interaction effect significantly increased with tree age, while the genotypic effect was less significant. The research confirmed the ecotypic nature of genetic variation in beech.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies