Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porównanie wybranych właściwości fizycznych drewna młodocianego i dojrzałego sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) z drzewostanów rębnych

Tytuł:
Porównanie wybranych właściwości fizycznych drewna młodocianego i dojrzałego sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) z drzewostanów rębnych
Comparison of selected physical properties of the juvenile and mature wood of Scots pine [Pinus sylvestris L.] from mature stands
Autorzy:
Tomczak, A.
Jelonek, T.
Zoń, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1009416.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Leśne
Tematy:
lesnictwo
drzewostany rebne
drzewa lesne
sosna zwyczajna
Pinus sylvestris
drewno dojrzale
drewno mlodociane
wlasciwosci fizyczne
gestosc drewna
gestosc umowna
kurczliwosc
juvenile wood
mature wood
basic density
shrinkage
scots pine
Źródło:
Sylwan; 2010, 154, 12; 809-817
0039-7660
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents results of a comparative analysis of basic density and shrinkage of juvenile and mature wood of Scots pine (Pinus sylvestris L.). Mature wood turned to exhibit higher density and shrinkage. Differences are dependent on the location of a sample at the stem profile. Properties of juvenile wood exhibit higher variability in comparison to those of mature wood, especially in relation to shrinkage.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies