Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of 2-deoxy-d-glucose on alcohol fermentation produced by several strains of industrial yeast

Tytuł:
Effect of 2-deoxy-d-glucose on alcohol fermentation produced by several strains of industrial yeast
Działanie 2-dezoksy-d-glukozy na fermentację alkoholową prowadzoną przez kilka szczepów drożdży przemysłowych
Autorzy:
Leszczynski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10088.pdf
Data publikacji:
1975
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1975, 01, 3-4
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu 2-dezoksy-D-glukozy, będącej jednym z produktów radiolizy węglowodanów na fermentację. Próby pożywki syntetycznej, zawierające dodatek różnych ilości 2-dezoksy-D-glukozy zaszczepiono czystą kulturą drożdży D₄₃, Ja, XII lub browarniczych dolnej fermentacji. Przebieg fermentacji określano na podstawie ubytków dwutlenku węgla. W przefermentowanej pożywce oznaczano jakościowy skład cukrów, zawartość alkoholu i ilość osadu drożdżowego. 2-dezoksy-D-glukoza powodowała hamowanie fermentacji i obniżenie plonu suchej masy drożdży. Stopień hamującego działania wzrastał w miarę czasu trwania fermentacji. a zależał od dawki dezoksycukru i od rodzaju użytych drożdży. Określono najniższe działające stężenia 2-dezoksyglukozy oraz stężenia, w jakich powoduje ona hamowanie fermentacji w 50% w stosunku do prób kontrolnych. Stwierdzono, że glukoza i fruktoza powstałe wskutek inwersji sacharozy, w próbach z 2-dezoksyglukozą, nie były w pełni zużywane przez drożdże i pozostawały w przefermentowanej pożywce. Dawka 5 g/l 2-dezoksy-D-glukozy w pożywce okazała się toksyczna dla wszystkich użytych szczepów drożdży. Dodanie peptonu w ilości 2 g/l do pożywki zawierającej 5 g/l 2-dezoksyglukozy zapobiegało skutkom jej szkodliwego działania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies