Rola nowych technologii w podnoszeniu jakości usług zdrowotnych w dobie pandemii COVID-19 The role of new technologies in improving the quality of health services in the era of the COVID-19 pandemic
Celem artykułu jest identyfikacja i ocena zależności między jakością usług zdrowotnych a wykorzystywaniem nowych technologii, ze szczególnym uwzględnieniem operacji robotycznych i telemedycyny w okresie pandemii COVID-19. W artykule przedstawiono charakterystykę usług medycznych oraz opisano jeden z najważniejszych parametrów tych usług, tj. jakość. Przeanalizowano innowacyjne usługi medyczne — operacje robotyczne i telemedycynę — które w coraz większym stopniu funkcjonują w ochronie zdrowia. Wskazano na możliwość rozwoju tych usług w najbliższej przyszłości w powiązaniu z wyzwaniami wynikającymi z pandemii COVID-19.
The aim of the article is to identify and evaluate the relationship between the quality of health services and the use of new technologies, with particular emphasis on robotic surgery and telemedicine during the COVID-19 pandemic. The article presents the characteristics of medical services and describes one of their most important parameters, i.e. quality. Innovative medical services, which are increasingly operating in health care, i.e. robotic surgery and telemedicine, have been analyzed. The possibility of development of these services in the near future was pointed out, especially in connection with the challenges arising from the COVID-19 pandemic.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00