Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie właściwości wytrzymałościowych sztucznych naczyń krwionośnych

Tytuł:
Badanie właściwości wytrzymałościowych sztucznych naczyń krwionośnych
The study of mechanical properties of artificial blood vessels
Autorzy:
Michałek, E.
Żyra, A.
Łagan, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/98694.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Politechnika Śląska. Katedra Biomechatroniki
Tematy:
artificial blood vessel
biofunctional implant
strength test
sztuczne naczynie krwionośne
implant biofunkcjonalny
badanie wytrzymałościowe
Źródło:
Aktualne Problemy Biomechaniki; 2013, 7; 99-104
1898-763X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aim of this study was to test the tensile strength of artificial blood vessels made in the Department of Experimental Mechanics and Biomechanics, Technical University of Cracow, with silicone rubber. Implants were also assessing the suitability of the training material for cardiac surgeons to determine a seal of "by-pass".

Celem pracy było przeprowadzenie badań wytrzymałości na rozciąganie sztucznych naczyń krwionośnych wykonanych w Zakładzie Mechaniki Doświadczalnej i Biomechaniki Politechniki Krakowskiej, z kauczuku silikonowego. Implanty poddano również ocenie przydatności wyrobów jako materiału szkoleniowego dla kardiochirurgów, celem określenia szczelności połączenia typu „by pass”.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies