Alergie pokarmowe i ich wpływ na rozwój rynku żywności funkcjonalnej i ekologicznej Food allergies and their impact on the development of the market of functional and organic food
Postęp cywilizacyjny w dziedzinie higieny oraz zanieczyszczenia środowiska
spowodowały nasilenie chorób alergicznych, (zwłaszcza wśród dzieci), co powoduje, że liczba
alergików jest duża i stale rośnie. Jest to choroba uciążliwa, która obniża wydolność zawodową i
wpływa negatywnie na wydolność edukacyjną. Te specyficzne potrzeby konsumentów powodują
wzrost zapotrzebowania na żywność ekologiczną i funkcjonalną, a zwłaszcza produkty gdzie
całkowicie wyeliminowano alergeny, powodujące dolegliwości. Badania wskazują, że zarówno
żywność ekologiczna jak i funkcjonalna może zapobiegać lub łagodzić skutki alergii pokarmowej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00