Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Realm of Things Culinary. Anthropological Recipes

Tytuł:
The Realm of Things Culinary. Anthropological Recipes
Autorzy:
Nowina-Sroczyńska, Ewa
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/943801.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
Tematy:
culinaries
discourse
cultural category
cultural trends
identity
Źródło:
Łódzkie Studia Etnograficzne; 2015, 54
2450-5544
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The text is a presentation of an anthropological project of research on culinaries constructed in such a way to be accessible also to practitioners of other disciplines of the humanities. The proposed range of topics was embedded in four general discourses: the temporal discourse, the spatial discourse, the discourse of identity and the discourse of cultural trends. These discourses may fulfill the role of cultural categories (as interpreted by Gurevich),and thus be descriptive and interpretative tools. Investigation of the cultural phenomenon of things culinary does not pertain only to those them; it also reveals various “faces” of culture in the era of fluid modernity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies