Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozwój przemysłu cukrowniczego w strefie żywicielskie woj. miejskiego łódzkiego

Tytuł:
Rozwój przemysłu cukrowniczego w strefie żywicielskie woj. miejskiego łódzkiego
Development of Sugar Industry in the Nutrition Zone of Łódź Administrative Province
Autorzy:
Kołatek, Nina
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/905784.pdf
Data publikacji:
1985
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica; 1985, 40
0208-6018
2353-7663
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the nutrition zone of the urban administrative province of Łódź there operate 6 sugar factories (Fig. 1). In their number „Dobrzelin”, „Ostrowy", and „Leśmierz" belong to the Company „Mazowieckie Sugar Factories", „Gosławice" and ,,Zbiersk" are subordinated to the Company „Wielkopolskie Sugar Factories", while „Wieluń" belongs to the Company „Opolskie Sugar Factories". The main product turned out by sugar factories is white sugar, and its volume and quality of production are largely determined by technological value of the supplied raw material. Despite a substantial amount of sugar beet purchased by the sugar factories, the output of sugar was showing a downward trend over the years 1975— 1978. The main cause of this situation should be sought in gradual reduction of sugar content in beets. "A big amount of the raw material with a low polarization extends the time of the sugar campaign and considerably increases costs of production, which exceeded 16,000 złoty per ton in 1978. The Association of Sugar Producers was dealing with distribution of the product while the size of supplies to particular administrative provinces was regulated by the number of sugar coupons issued to the population. Starting from 1977 the amount of sugar supplied to the market of the Łódź administrative provinces has been quite stable as a rule and amounts to ca. 28,000 ton.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies