Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Obiektywność i wartościowanie w naukach społecznych u Cunnara Myrdala

Tytuł:
Obiektywność i wartościowanie w naukach społecznych u Cunnara Myrdala
Objectivity and Valuation in Social Sciences according to Gunnar Myrdal
Autorzy:
Kostrzewa-Tomczak, Teresa
Kropiwnlcki, Jerzy
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/904871.pdf
Data publikacji:
1983
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica; 1983, 27
0208-6018
2353-7663
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article discusses methodological problems of Gunnar Myrdal 's scientific contributions. It describes in bigger detail the research method which, in Myrdal's opinion, should be employed in all social sclences including economy. The analysis in particular parts of the article encompasses Myrdal's views on: - criterion of objectivity of sciences, - necessity of formulating valuation judgments, - difficulties in identification of valuations, - process of selecting valuation premises for researches, - correlations between research problem and valuation premises, and practical objective of social sciences according to Myrdal. The article contains also an attempt at showing similarities and differences between the Marxist and Myrdal'a interpretation of social phenomena and processes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies