Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ szorstkości umocnień w dolnym stanowisku jazu na lokalne rozmycia dna

Tytuł:
Wpływ szorstkości umocnień w dolnym stanowisku jazu na lokalne rozmycia dna
Influence of roughness of bed protection downstream of weir on local scour
Autorzy:
Urbanski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/886521.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
badania laboratoryjne
budowle pietrzace
dno rzeczne
koryta rzeczne
modele hydrauliczne
rozmycia
szorstkosc umocnien
umocnienia
Źródło:
Scientific Review Engineering and Environmental Sciences; 2008, 17, 2[40]
1732-9353
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In paper are presented investigation results of scour downstream of weir for different roughness of bed protection. Investigations were conducted on model construction with stilling pool and horizontal bed protection about 1.0 m long. The bed protection in downstream was made as concrete and as riprap with relative roughness k = 0.028. As bed material in experiments was used sand (d50 = 1.1 mm, (d84/d16)0.5 = 1.77). In result of use rip-rap as bed protection downstream obtained reduction of velocity and turbulence intensity of stream near the bed on the length in downstream. It was infl uence on decrease of sizes of local scour.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies