Zachowania żywieniowe mężczyzn w wieku 20-60 lat w świetle antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia Nutritional behaviours of men at the age 20-60 with regard to anthropometric indicators of nutritional status
Celem badań była analiza zachowań żywieniowych mężczyzn w zależności od wybranych antropometrycznych wskaźników
stanu odżywienia (BMI i obwód pasa OT). Próbę stanowili mężczyźni w wieku 20-40 lat (n=592) i 40-60 lat (n=802)
pracownicy HTS w Krakowie. Wskaźniki stanu odżywienia ustalono na podstawie pomiarów antropometrycznych, a zachowania
żywieniowe opisano na podstawie autorskiego kwestionariusza. Statystyczną analizę danych przeprowadzono
z wykorzystaniem testu niezależności chi2. Badania dowiodły istnienia zależności pomiędzy wskaźnikami antropometrycznymi
(BMI i obwód pasa OT) a niektórymi zachowaniami żywieniowymi mężczyzn. Spożywanie 1-2 posiłków częściej dotyczyło
mężczyzn o wyższym BMI, a 4-5 posiłków - osób z prawidłowym BMI (p<0,01). Mężczyźni młodsi o prawidłowej masie
ciała deklarowali większą regularność spożywania posiłków niż otyli (p<0,05). Badania nie wykazały zależności pomiędzy
wskaźnikami BMI i OT a częstością konsumpcji warzyw, owoców, ryb oraz produktów „Fast-food”. Stwierdzono tendencję
do ograniczania spożywania wyrobów cukierniczych przez mężczyzn otyłych (wg BMI), niezależnie od wieku, w porównaniu
do osób o prawidłowej masie ciała (p<0,05). Prawidłowość ta potwierdzona została także w grupie mężczyzn młodszych
w kategoriach OT (p<0,05). Potwierdzono zatem zależności między parametrami somatycznymi a niektórymi zachowaniami
żywieniowymi mężczyzn wieku 20-60 lat. Mężczyźni otyli wykazują zarazem tendencję do racjonalizacji niektórych zachowań
żywieniowych, służących redukcji nadmiernej masy ciała.
The aim of this research was to analyse eating behaviours of men in regard to selected anthropometric indicators of
nutritional status (BMI and waist circumference). The test sample for this research were men aged 20–40 (n=592) and
40–60 (n=802) employees of Tadeusz Sendzimir Steel Mill in Cracow. The indices of nutritional status were established on
the basis of anthropometric measurements, whereas eating behaviours were described on the basis of an authorial questionnaire.
Statistical analysis of data was conducted by means of chi2 independence test. The research corroborated the
existence of a correlation between BMI and waist circumference indices and certain male eating behaviours. Having 1–2
meals per day was to be observed among men with a higher BMI, whereas having 4–5 meals per day among men with a
healthy BMI (p<0,01). Younger men with proper body weight declare a higher regularity of having meals than obese ones
(p<0,05). This research has not found any correlation between BMI and waist circumference indices and the frequency of
eating vegetables, fruit, fish and “fast-food” products. However, a tendency among obese men to cut down on eating sweets
has been discovered (according to BMI), irrespective of their age, as compared to men with proper body mass (p<0,05).
The same phenomenon was also confirmed in the group of younger men in the waist circumference category (p<0,05).
Hence, correlations exist between psychosomatic indices and certain eating behaviours of men aged 20–60, which explain
the development of obesity. At the same time obese men tend to rationalise certain eating behaviours, whose purpose is to
reduce excessive body weight.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00