Tytuł pozycji:
Wpływ kwaśnego odczynu na szczepy Escherichia coli 0157 izolowane z wody powierzchniowej i materiału klinicznego
- Tytuł:
-
Wpływ kwaśnego odczynu na szczepy Escherichia coli 0157 izolowane z wody powierzchniowej i materiału klinicznego
The influence of acidity on Escherichia coli 0157 strains isolated from surface water and clinical material
- Autorzy:
-
Michalska-Szymaszek, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/876083.pdf
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 3
0035-7715
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Szczepy E. coli O 157 wyizolowane z wody powierzchniowej i od człowieka chorego testowano na zdolność do przeżywania
i namnażania się w podłożu o pH≤7 (w środowisku kwaśnym). Badania przeprowadzono w bulionie TSB zakwaszonym 1M
HCl w temperaturach 5ºC, 25ºC, 36ºC w czasie 0, 5 h i 24 h. Badania wykazały, że niektóre z badanych szczepów E. coli
O157 mają zdolność przeżywania w niskim pH=2 i 3 przez co najmniej 5 h w temperaturach 5ºC, 25ºC i 36ºC. Szczepy E.
coli O157 wyizolowane z wody mają zdolność wzrostu w temp. 25 ºC już w pH=4, natomiast E. coli O157 wyizolowana
od człowieka przy pH>4. Można domniemywać, że kwasotolerancja umożliwia badanym szczepom stanie się patogenami
dla człowieka.
E. coli O157 strains isolated from surface water and from a sick human were tested for their ability to survive in environment
with pH≤7. Examinations were carried on TSB broth with pH range ≤ 7 (modified with 1M HCl) in temperatures
5ºC, 25ºC, 36ºC after 5 hours and 24 hours. It was shown that some of E. coli O157 strains have the survival ability in
acid medium pH=2 and 3 within 5h in temperatures 5ºC, 25ºC, 36ºC. E. coli O157 strain, of human origin, grows at pH>4
in temp. 25°C and strain E. coli O157 from water at pH = 4 in this temperature. The acid tolerance of E. coli O157 suggested
that the strain be came pathogenic for humans.