Background. Obesity is considered a disease. The treatment of obesity should include the modification of health behaviors
in order to achieve long-term weight loss.
Objectives. The comparison between traditional weight loss treatment with and without a motivational therapy.
Materials and Methods. The study included 104 overweight women or women with obesity with a median age of 34. They
were under the supervision of a dietician. The patients were divided into two groups: the standard group which was on an
individualized and low-calorie diet developed by a dietitian and received substantial support, and the study group which
additionally used motivational techniques.
Results. Mean weight loss, mean reduction in waist measurement and body fat after a 5-month treatment were calculated.
The mean body weight loss in control group was 10.56 kg (± 8.65), the waist measurement was 11.84 cm (± 10.62), and
fat loss was 5.11 (± 3.17) kg on average - it corresponds to 8.02% (±6.55). The study in which additional motivational
techniques were used, the mean weight loss was 17.31 kg (± 9.29), the waist measurement was 15.25 cm (± 8.28), and fat
loss was 8.34 kg - it corresponds to 12.19% (± 7.32) of adipose tissue. All the differences between treatment results in both
groups were statistically significant (p <0.05).
Conclusions. The dietary treatment process employing motivational techniques has greater therapeutic efficacy than
a traditional approach.
Wprowadzenie. Otyłość uważana jest za chorobę. Leczenie otyłości powinno obejmować modyfikację zachowań zdrowotnych
w celu osiągnięcia długoterminowej utraty masy ciała.
Cele. Porównanie efektywności tradycyjnego postępowania dietetycznego z postępowaniem wykorzystującym w terapii
techniki motywacyjne.
Materiał i metody. Badaniem objęto 104 osoby z nadwagą lub otyłością, z medianą wieku 34 lat. Wszystkie pacjentki
uczestniczyły w procesie dietoterapii pod kontrolą dietetyka. Pacjentki podzielono na dwie grupy: standardowa grupa
stosowała zindywidualizowaną i niskokaloryczną dietę opracowanej wraz z wsparciem merytorycznym. Grupa badana
dodatkowo stosowała techniki motywacyjne i była poddana modyfikacji zachowań zdrowotnych podczas stosowania dietoterapii.
Wyniki. Obliczono średnią utratę masy ciała, średnie zmniejszenie pomiaru talii i tkanki tłuszczowej po 5-miesięcznym
leczeniu. Średnia utrata masy ciała w grupie kontrolnej wynosiła 10,56 kg (± 8,65), pomiar talii 11,84 cm (± 10,62), a utrata
tkanki tłuszczowej średnio 5,11 (± 3,17) kg - odpowiada 8,02% (6,55 ±). W badaniu, w którym zastosowano dodatkowe
techniki motywacyjne, średnia utrata masy ciała wynosiła 17,3 kg (± 9,29), pomiar talii 15,25 cm (± 8,28), a utrata tłuszczu
8,34 kg - odpowiada 12,19% (± 7,32) tkanki tłuszczowej. Wszystkie różnice między wynikami leczenia w obu grupach
były statystycznie istotne (p <0,05).
Wnioski. Proces leczenia dietetycznego wykorzystujący techniki motywacyjne ma większą skuteczność terapeutyczną niż
tradycyjne podejście.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00