Ocena stylu życia studentów fizjoterapii i edukacji techniczno-informatycznej na podstawie żywienia i aktywności fizycznej Evaluation of the lifestyle of students of physiotherapy and technical and computer science basing on their diet and physical activity
Celem pracy była charakterystyka sposobu odżywiania oraz aktywności fizycznej studentów fizjoterapii i edukacji
techniczno-informatycznej. Badaniami objęto grupę 174 studentów studiów niestacjonarnych z krakowskich uczelni w wieku
od 22 do 27 lat. Wśród nich 81 ankietowanych studiowało fizjoterapię w Akademii Wychowania Fizycznego oraz 93 osoby
edukację techniczno-informatyczną w Uniwersytecie Pedagogicznym. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego.
Badania wykazały, że styl życia młodzieży akademickiej budzi wiele zastrzeżeń. Do błędów żywieniowych należy
zaliczyć: nieregularne konsumowanie posiłków, niskie spożycie ryb, mleka i jego przetworów, podjadanie miedzy posiłkami
produktów wysokokalorycznych, ubogich w składniki odżywcze. W zakresie aktywności fizycznej bardziej pozytywne postawy
reprezentowali studenci fizjoterapii niż edukacji techniczno-informatycznej. Ankietowani najczęściej deklarowali takie formy
aktywności fizycznej jak: pływanie, gry zespołowe, jazdę na rowerze oraz spacer. Należy prowadzić edukację zdrowotną aby
zwiększyć wiedzę w zakresie znaczenia prozdrowotnego stylu życia w profilaktyce wielu schorzeń.
The aim of the study was the evaluation of a dietary habits profile and physical activity of Physiotherapy and Technical
& Computer Science students. The research involved a group of 174 non-full-time students of higher education institutions
in Krakow aged between 22 and 27. 81 students of the surveyed studied Physiotherapy at the University of Physical
Education, whereas 93 followed a course in Technical & Computer Science at the Pedagogical University. In this project
a diagnostic survey method was used. The study revealed that the lifestyle of university youth left much to be desired. Dietary
errors were exemplified by irregular meals intake, low consumption of fish, milk and dairy, snacking between meals on high
calorie products with a poor nutrient content. With regard to physical activity, Physiotherapy students were characterised
by more positive attitudes than those from Technical & Computer Science. Such physical activity forms as swimming,
team sports, cycling and strolling were declared by the surveyed the most frequently. Health-oriented education should be
introduced in such a way as to improve the knowledge pertaining to a health-promoting lifestyle as a means of prevention
of numerous diseases.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00