Introduction. Nitrates and nitrites commonly occur throughout nature as well as in foodstuffs. Their excess consumption
can however pose health risks, for example, arising from methaemoglobinaemia or from the formation of N-nitrosamines.
Objectives. To determine whether the levels of domestic nitrate and nitrite consumption are safe in Polish households during
2006-2012.
Material and methods. Appropriate consumption data was obtained from the Central Statistical Office in Poland (GUS),
whilst nitrate and nitrite intakes were estimated from nationally available data on foodstuff content taken from the literature.
Results. Mean nitrate and nitrite intakes were respectively 147 mg NaNO3 and 3.26 mg NaNO2 /per person/day, corresponding
to 41% and 45% of the ADI (acceptable daily intake). Statistically significant differences in intakes were observed between
types of households, with the highest seen in those of retired subjects; however the ADIs were not exceeded.
Conclusions. Domestic intakes of nitrates and nitrites were found to be at safe levels; nevertheless control over their intake
should be maintained because of potentially adverse health threats.
Wprowadzenie. Azotany(V) i (III) występują zarówno w przyrodzie jak i w żywności. Nadmierne ich spożycie może powodować
zagrożenie zdrowia, np. methemoglobinemię lub może przyczynić się do powstawania N-nitrozoamin.
Cel badań. Celem badań było oszacowanie pobrania azotanów(V) i azotanów(III) z żywością w gospodarstwach domowych
w Polsce w latach 2006-2012.
Materiał i metody. Oszacowanie pobrania azotanów(V) i azotanów(III) w gospodarstwach domowych wykonano na
podstawie danych o spożyciu żywności Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) oraz zebranych krajowych danych z piśmiennictwa
dotyczących zawartości tych związków w produktach spożywczych.
Wyniki. Średnie pobranie azotanów(V) i azotanów(III) w latach 2006-2012 wynosiło 147 mg NaNO3/os/dobę (41% ADI)
i 3,26 mg NaNO2/os/dobę (45% ADI). Pobranie azotanów(V) i azotanów(III) różniło się istotnie statystycznie w badanych
typach gospodarstw domowych. Największe średnie pobranie zarówno azotanów(V) jak i azotanów(III) zaobserwowano
w gospodarstwach emerytów, jednak wartości ADI nie zostały przekroczone.
Wnioski. Średnie pobranie azotanów(V) i azotanów(III) w gospodarstwach domowych w latach 2006-2012 kształtowało
się na bezpiecznym poziomie, niemniej jednak należy kontrolować pobranie tych związków z dietą ze względu na ryzyko
możliwych negatywnych skutków zdrowotnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00