Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Differentiation of milk production in European Union countries in the aspect of Common Agricultural Policy

Tytuł:
Differentiation of milk production in European Union countries in the aspect of Common Agricultural Policy
Zróżnicowanie produkcji mleka w krajach Unii Europejskiej w aspekcie Wspólnej Polityki Rolnej
Autorzy:
Borawski, P.
Dunn, J.W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/868359.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of this paper is to present the structure of milk production in EU countries. The authors used data from Main Statistical Office to highlight the changes. The authors used descriptive and graphical methods to analyze the changes in EU milk production. The production of cow’s milk per capita in kg and milk yield in EU was analyzed. The authors also evaluated the production of selected dairy products. The biggest milk producers in EU are Germany, France, United Kingdom and Poland. The highest yields of milk per cow are achieved in 2011 in Denmark, Sweden and Spain. The highest butter production in 2012 was observed in: Germany (448 thous. t), France (427), Poland (200) and Ireland (145). The five countries with the highest cheese production in 2012 were: Germany (2071 thous. t), France (1922), Italy (1276) Holland (764) and Poland (685). The production of dry milk in 2012 was the highest in: France (214 thous. t), Netherlands (118), Germany (80), and Ireland (58). However, the production of dairy products in many European Union countries decreased in the period 2005-2012.

Celem badań było przedstawienie struktury produkcji mleka w krajach UE. Analizowano produkcję mleka krowiego na jednego mieszkańca oraz wydajność mleczną krów w krajach UE. Oceniono także produkcję wybranych produktów mleczarskich. Do analiz posłużyły dane GUS, a wyniki przedstawiono za pomocą metod opisowej i graficznej. Największymi producentami mleka w UE były takie kraje, jak Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Polska. Najwyższą wydajność mleka na krowę osiągnięto w Danii, Szwecji i Hiszpanii. Największą produkcję masła w 2012 roku uzyskano w Niemczech (448 tys. t), Francji (427 tys. t), Polsce (200 tys. t) i Irlandii (145 tys. t), a największą produkcję sera w Niemczech (2071 tys. t), Francji (1922 tys. t), Włoszech (1276 tys. t) Holandii (764 tys. t) i Polsce (685 tys. t). Produkcja mleka w proszku była w 2012 roku największa we: Francji (214 tys. t), w Holandii (118 tys. t), Niemczech (80.0 tys. t) i Irlandii (58.0 tys.t). Stwierdzono także, że produkcja artykułów mleczarskich w wielu krajach UE w latach 2007-2011uległa zmniejszeniu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies