Tytuł pozycji:
Zasobowe i efektywnościowe uwarunkowania produkcji drobiu i jaj w Polsce z perspektywy akcesji do Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Zasobowe i efektywnościowe uwarunkowania produkcji drobiu i jaj w Polsce z perspektywy akcesji do Unii Europejskiej
Resources and effectiveness conditions of poultry and egg production in Poland from the perspective of accession to the European Union
- Autorzy:
-
Czakowski, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868176.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podjęto próbę oceny współzależności pomiędzy kształtowaniem się poziomu cen, wielkości i
wartości produkcji oraz wysokości kosztów i dochodów rolniczych na rynku drobiu i jaj w Polsce. Zmiany
relacji efektywnościowych wyrażono za pomocą współczynników kosztochłonności, produktywności oraz
efektywności. Badania obejmowały długi okres, tj. 20 lat i prowadzono je z perspektywy dwóch podokresów.
Pierwszy, przedakcesyjny objął lata 1994-2003, drugi 2004-2014. Pozwoliło to nadać rozważaniom
charakter porównawczy. Na podstawie przeprowadzonych badań okazało się, iż pomimo wysokiego stopnia
koncentracji i specjalizacji kurzych ferm efektywność produkcji na rynku drobiu i jaj utrzymywała się na
relatywnie niskim poziomie. Potwierdza to tym samym, iż producenci funkcjonują w warunkach tzw. kieratu
technologicznego.
The paper attempts to assess the correlation between the evolution of the price level, the volume and value of
production and the costs and agricultural income of poultry and egg market in Poland. The in efficiency have been
expressed by the coefficients cost-absorption, productivity, and efficiency of grain production in Poland. The range
covered a long period of time, i.e. 20 years. The survey was conducted from the perspective of the two sub-periods.
First, the pre-accession took over the years 1994-2003, the second entered into in the years 2004-2013. This made
it possible to give a comparative considerations. Based on the survey, it turned out that, despite the high degree of
concentration and specialization of chicken farms in the market efficiency of production of poultry and eggs remained
at a relatively low level. This confirms therefore that manufacturers operate in conditions so. „technological treadmill.”