Celem badań było wskazanie czynników, które decydowały o regionalnym zróżnicowaniu
produkcji pszenicy w Polsce. Jako materiał źródłowy do analizy posłużyły dane statystyczne GUS z lat
2012-2014, zestawione według województw. Spośród wielu cech charakteryzujących produkcję pszenicy
wybrano w sposób subiektywny 20 zmiennych, które poddano analizie statystycznej. Metodą analizy skupień
wyodrębniono 5 grup województw, zróżnicowanych pod względem produkcji pszenicy. O regionalnym
zróżnicowaniu produkcji pszenicy w Polsce decydują warunki przyrodnicze i organizacyjno-ekonomiczne.
The aim of the study was to determine the factors influencing the regional diversity of wheat production
in Poland. The analysis has shown that the regional diversity of wheat production in Poland is determined
by both natural (climate, soil), and organizational and economical conditions. A higher concentration
of this species cultivation is observed in the western and northern parts of Poland, which is associated
with their level of agricultural culture, a higher intensity of production and agrarian structure. Favorable
conditions for wheat production, ensuring its higher yields and better quality, can be found in Dolnośląskie
and Opolskie voivodeships. These regions have developed commodity wheat production, which provides
larger batches of uniform grains.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00