Tytuł pozycji:
Wybrane aspekty działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego (na przykładzie województwa podkarpackiego)
- Tytuł:
-
Wybrane aspekty działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego (na przykładzie województwa podkarpackiego)
Selected aspects of innovation activities of small and medium-sized enterprises of food industry (example of Podkarpackie Province)
- Autorzy:
-
Matysik-Pejas, R.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/867076.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była identyfikacja najczęściej wprowadzanych rodzajów innowacji, do których
zaliczono innowacje produktowe. Stwierdzono, że wynikiem zastosowania innowacyjnych rozwiązań przez
badane podmioty są głównie korzyści w postaci wzrostu udziału w rynku oraz znaczna poprawa jakości
oferowanych wyrobów. Ustalono, iż powodami podejmowania aktywności innowacyjnej jest perspektywa
rozwoju przedsiębiorstwa i konieczność sprostania konkurencji. Zasadnicze bariery ograniczające tę aktywność
to przeszkody finansowe.
The study identified the most common types of innovation introduced by SMEs, which included product innovations.
It was also found that the result of applying innovative solutions by the examined entities are mainly benefits in the
form of increased market share and a considerable improvement of the quality of offered products. It was found that
the reasons for taking up innovation activity are a perspective development of the company and the need to withstand
competition. The principal barriers limiting this activity are financial obstacles.