Tytuł pozycji:
Rola jakości w podejmowaniu decyzji nabywczych na rynku dóbr żywnościowych
- Tytuł:
-
Rola jakości w podejmowaniu decyzji nabywczych na rynku dóbr żywnościowych
The role of the quality in purchase drcisions on the food and food-stuffs market
- Autorzy:
-
Grebowiec, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/866719.pdf
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2009, 11, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono problematykę jakości w ujęciu ogólnym i czynników ją warunkujących oraz różne podejścia do jakości zarówno z punktu widzenia społecznego, sensorycznego, organoleptycznego, technicznego, ekonomicznego, jak i zarządczego.
Jakość i bezpieczeństwo wyrobów jest aspektem niezwykle ważnym, szczególnie biorąc pod uwagę rynek produktów żywnościowych. Konsumenci w swych codziennych zakupach zwracają uwagę na zróżnicowane czynniki wyboru spośród szerokiej oferty konkurencyjnej. Jednym z tych czynników jest szeroko pojęta jakość wyrobów, często opatrzona stosownymi znakami i certyfikatami jakości.
The paper presents the quality issues in general approach and also the factors which determinates it. Moreover, the quality case has been presented in terms of social, sensory, organoleptic, technological, economic, and the governance frames. The quality and safety of products is an extremely important aspect, especially on the market of food and foodstuffs products. Consumers in everyday purchases highlight the diverse of factors which influence a choice form the wide offer. As one of these factors is often mentioned the quality ofproducts, frequently accompanied by relevant certificates and marks of quality.