Selected methods of corporate bankruptcy risk assessment - the cases of the Polish chosen meat sector companies Wybrane metody oceny ryzyka bankructwa na podstawie przedsiębiorstw branży mięsnej
Thanks to the tools and methods used nowadays in the financial sector, management of an enterprise
in not only aware of the financial performance but is also able to assess the risks by which the company is
threatened and thus prepare for necessary changes. The paper main purpose was to describe and apply the
commonly used tools of the bankruptcy risk assessing. The methods were applied on four companies of the
polish meat sector. Two of them went bankrupt in 2012 and other two are still operating. The paper indicates
both advantages and limitations of the methods used.
Głównym celem badań było przedstawienie i opis metod stosowanych do analizy ryzyka finansowego, zarówno
na rynku polskim, jak i ogólnoświatowym. Analiza została przeprowadzona na przykładzie czterech polskich firm
z sektora mięsnego, z których dwie ogłosiły upadłość w 2012 r. (Polski Przemysł Mięsny i Drobiarski MAT S.A.,
PMB S.A.), a pozostałe dwie nadal funkcjonują (Indykpol S.A., Zakłady Mięsne Herman S.A.). Analiza i ocena
ryzyka opierały się na danych zawartych w sprawozdaniach finansowych z lat 2006-2010 dostępnych w bazie Info
Veriti, dostawcy informacji gospodarczej w Polsce. Oszacowano poziom ryzyka upadłości towarzyszący każdej
z firm w badanym okresie. Określenie ryzyka bankructwa przeprowadzono z wykorzystaniem modeli analizy
dyskryminacyjnej opracowanych dla rynku polskiego, tj. modeli Mączyńskiej i Zawadzkiego, a także modelu Hołdy
opracowanego dla firm produkcyjnych. Ukazano zalety i ograniczenia zastosowanych metod.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00