W pracy skoncentrowano się na gospodarstwach mlecznych województwa małopolskiego, które poddano analizie ze względu na wybrane przez autorów cechy, w celu oceny możliwości konkurowania tych gospodarstw z innymi tego typu podmiotami działającymi w Polsce i w Unii Europejskiej, w warunkach postępującej globalizacji. Pomimo, że gospodarstwa mleczne w Małopolsce nie mają możliwości, aby stać się równie wydajnymi jak gospodarstwa produkujące mleko w województwach podlaskim czy łódzkim, to jednak mają szansę przetrwania i dobrego funkcjonowania. Szansą tą może być produkcja mleka ekologicznego lub produkcja mleka w specyficznych warunkach wynikających z dużego udziału TUZ w żywieniu krów.
The paper presents the information on competition factors in dairy-farms over globalization conditions. Analyses were conducted on data from farms with milk production in Małopolska province (with at least 5 cows in a farm). The research shows that there are too many small farms in Malopolska which don’t have chances for fast and efficient development. Good solution for them is organic production which is so far very popular in the European Union. They can produce organic milk or milk from cows which were fed only on grass and were kept in good conditions. Milk from these farms could be advertised as a high quality product and could be also sold on higher prices.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00