Tytuł pozycji:
Zaangażowanie grup producentów w rozwój biogospodarki
- Tytuł:
-
Zaangażowanie grup producentów w rozwój biogospodarki
Involvement of producer groups in the development of the bio-economy
- Autorzy:
-
Domagalska-Gredys, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864977.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie zaangażowania zrzeszonych producentów rolnych w rozwój biogospodarki.
Zaangażowanie oceniano na podstawie wskaźników zużycia nawozów, obecności certyfikatów
produkcji integrowanej, ekologicznej i tradycyjnej, posiadania lub respektowania norm i zasad jakości
produkcji (m.in. Global G.A.P., BRC). Dodatkowo przedstawiono opinie rolników na temat czynników i
przełomowych technologii ograniczających negatywne oddziaływanie produkcji rolnej na środowisko oraz
zaangażowania w programy społeczne. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem obserwacji i kwestionariusza
wywiadu wśród trzynastu grup, reprezentujących 1310 gospodarstw zrzeszonych województwa
małopolskiego w 2016 roku. Wyniki potwierdziły znaczne różnice w zaangażowaniu gospodarstw w rozwój
biogospodarki pięciu profili produkcji. Badani reprezentowali trzy style zachowań na rzecz biogospodarki
(aktywny, oryginalny i słabo zaangażowany). Najaktywniejsze okazały się grupy owocowe, oryginalne zaangażowanie
wykazali producenci tytoniu i hodowcy owiec, a najmniejsze doświadczenie w analizowanych
działaniach mieli producenci zbóż i producenci trzody chlewnej.
The aim of the study was to determine the conditions for the involvement of members of agricultural
producers in the developing bio-economy. „Involvement” was evaluated based on: indicators of fertilizer
use; the presence of certificates of integrated, organic and traditional production; possession or respect
for the norms and principles of quality of production (including Global G.A.P., BRC). In addition, farmers
are presented opinions on the factors and breakthrough technologies, limiting the negative impact of
farming on the environment, involvement in social programs. The study were conducted using an interview
questionnaire among the thirteen groups, representing 1310 households associated Małopolska in 2016. The
results confirmed significant differences in the involvement of households in the developing bio-economy five
profiles production. The subjects represented three styles of behavior for the bio-economy (active, original
and less involved). The most active proved to be a group of fruit original commitment demonstrated tobacco
producers and breeders of sheep, and the least experience in the analyzed activities had cereal producers
and breeders of pigs.