Analiza uwarunkowań jakości sensorycznej kiełbasy podwawelskiej w powiązaniu z ceną rynkową Determination of sensory quality of Podwawelska sausage inrelation to price
Walory odżywcze i sensoryczne oraz cena stanowią obecnie bardzo istotny element decydujący o popycie
na dany produkt, szczególnie w sytuacji znacznej nadprodukcji i konkurencji między producentami. Celem
przeprowadzonych badań była ocena jakości sensorycznej kiełbasy podwawelskiej w odniesieniu do jej ceny jako
miernika jakości wyrobu. Materiał badawczy stanowiły próbki kiełbasy podwawelskiej pochodzące od 6 producentów.
Do określenia jakości sensorycznej zastosowano metodę skalowania do oceny wybranych wyróżników
jakościowych, dodatkowo dokonano również sumarycznej oceny jakości ogólnej metodą obliczeniową (SOJS).
Jakość sensoryczna ocenianych kiełbas podwawelskich pochodzących od 6 różnych producentów wykazała
znaczne zróżnicowanie. Uzyskano istotną zależność między ogólną jakością sensoryczną badanych kiełbas a ich
ceną. W przypadku najtańszej kiełbasy stwierdzono najniższą jakość sensoryczną, podczas gdy droższe kiełbasy
uzyskały wysoką ocenę. Wyniki badań wykazały, że cena może być wskaźnikiem jakości sensorycznej w 50%.
Nutritional and sensory qualities and price are now a very important factor in the demand for the
product, especially in situations of considerable overproduction and competition between manufacturers.
The aim of this study was to evaluate the sensory quality of sausages Podwawelska in relation to price as an
indicator of quality. Material consisted of a sample of sausage Podwawelska derived from 6 manufacturers.
To determine the sensory quality scaling method was used, also made the assessment of the overall quality
(SOJS). Evaluated the sensory quality of sausages Podwawelskich coming from 6 different manufacturers
showed considerable variation. A significant correlation between overall sensory quality of studied sausages
and their price was obtained. In the case of sausage found the cheapest worst sensory quality was found. In
the case of sausages, the quality of sensory rated positively, the price was adequate to their sensory quality.
It has been shown that the price can be an indicator of sensory quality in 50%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00