Turyści odwiedzali najczęściej badane gospodarstwa agroturystyczne w miesiącach wakacyjnych. Atrakcją przyciągającą całe rodziny oprócz walorów przyrodniczych terenu były użytkowane zwierzęta oraz produkty żywnościowe własnej produkcji. W badanych gospodarstwach występowały tylko pospolite gatunki roślin uprawnych, spotykane w tradycyjnych, rodzinnych gospodarstwach rolnych. Natomiast brak było gatunków mało znanych, mogących uzupełniać ofertę żywieniową lub edukacyjną. Ponadto, niewiele gospodarstw oferuje obsługę prostych maszyn rolniczych. Tylko połowa właścicieli miała odbyte kursy w zakresie agroturystyki.
Tourists visited the agro-tourist farms during the holiday months. Apart from nature values, livestock and home-made food were the biggest attraction to the visitors. In the farms covered by the study only species and varieties commonly grown in traditional family farms occurred. Rarer species, which could supplement the food and educational offer, were missing. Only few agro-tourist farms offer instruction of the use of traditional agricultural tools. As many as half of farmers participated in agro-tourism courses.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00