Tytuł pozycji:
Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki w Polsce
- Tytuł:
-
Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki w Polsce
The factors effecting the regional differentiation of buckwheat production in Poland
- Autorzy:
-
Jaskiewicz, B.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/862981.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 5
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie czynników, które decydowały o regionalnej produkcji gryki w
Polsce. Jako materiał źródłowy do analizy posłużyły dane statystyczne GUS z lat 2012-2014 zestawione
według województw. Spośród wielu cech charakteryzujących produkcję gryki wybrano subiektywnie 19
zmiennych, które poddano analizie statystycznej. Metodą analizy skupień wyodrębniono 4 grupy województw,
zróżnicowane pod względem produkcji gryki. O regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki decydują warunki
przyrodnicze i organizacyjno-ekonomiczne. Uprawa gryki koncentruje się głównie w województwach
lubelskim i dolnośląskim. Znaczący udział w krajowej produkcji gryki ma także północna część kraju.
The aim of the study was to identify the factors that determined the regional production of buckwheat
in Poland. The data of CSO for the years of 2012-2014, classified according to provinces, served as the
source material for the study. Nineteen variables were subjectively selected for a statistical analysis from
among many characteristic features of buckwheat production. Four groups of provinces, differing in terms
of buckwheat production, were distinguished by cluster analysis. The regional diversity of buckwheat
production is determined by environmental, organizational, and economical conditions. Buckwheat cultivation
is mainly concentrated in the Lubelskie, and the Dolnośląskie provinces. The northern part of the country
has a significant share in buckwheat production in Poland.