Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki w Polsce

Tytuł:
Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki w Polsce
The factors effecting the regional differentiation of buckwheat production in Poland
Autorzy:
Jaskiewicz, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/862981.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 5
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie czynników, które decydowały o regionalnej produkcji gryki w Polsce. Jako materiał źródłowy do analizy posłużyły dane statystyczne GUS z lat 2012-2014 zestawione według województw. Spośród wielu cech charakteryzujących produkcję gryki wybrano subiektywnie 19 zmiennych, które poddano analizie statystycznej. Metodą analizy skupień wyodrębniono 4 grupy województw, zróżnicowane pod względem produkcji gryki. O regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki decydują warunki przyrodnicze i organizacyjno-ekonomiczne. Uprawa gryki koncentruje się głównie w województwach lubelskim i dolnośląskim. Znaczący udział w krajowej produkcji gryki ma także północna część kraju.

The aim of the study was to identify the factors that determined the regional production of buckwheat in Poland. The data of CSO for the years of 2012-2014, classified according to provinces, served as the source material for the study. Nineteen variables were subjectively selected for a statistical analysis from among many characteristic features of buckwheat production. Four groups of provinces, differing in terms of buckwheat production, were distinguished by cluster analysis. The regional diversity of buckwheat production is determined by environmental, organizational, and economical conditions. Buckwheat cultivation is mainly concentrated in the Lubelskie, and the Dolnośląskie provinces. The northern part of the country has a significant share in buckwheat production in Poland.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies