Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Szanse i bariery rozwoju przedsiębiorczości w zakresie świadczenia usług turystycznych na obszarach wiejskich Dolnego Śląska

Tytuł:
Szanse i bariery rozwoju przedsiębiorczości w zakresie świadczenia usług turystycznych na obszarach wiejskich Dolnego Śląska
Opportunities and barriers to the development of entrepreneurship in the provision of tourist services in rural areas of Lower Silesia
Autorzy:
Kurtyka-Marcak, I.
Kropsz-Wydra, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/862810.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 4
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania było ukazanie szans i barier rozwoju przedsiębiorczości w zakresie świadczenia usług turystycznych na obszarach wiejskich Dolnego Śląska. Badania przeprowadzono na terenie powiatu kłodzkiego i milickiego wśród kwaterodawców. Na podstawie badań można stwierdzić, że rozwój podmiotów świadczących usługi turystyczne na obszarach wiejskich skutecznie ogranicza bariera finansowa i często brak możliwości posiłkowania się kapitałem obcym. Ma to swoje przełożenie na jakość oferowanych produktów, system promocji i dystrybucji. Determinantami rozwoju gospodarstw agroturystycznych są: większa dostępność do kredytów i funduszy Unii Europejskiej, działania władz samorządowych na rzecz promocji i rozwoju infrastruktury, przejrzyste uregulowania prawne ułatwiające funkcjonowanie tego typu obiektów, współpraca z punktami informacji turystycznej touroperatorami.

The aim of the study was to demonstrate the opportunities and barriers to the development of entrepreneurship in the provision of tourist services in rural areas of Lower Silesia. The research was conducted in the poviat Kłodzki and Milicz of accommodation provider. Based on the research it can be concluded that the development of tourist service providers in rural areas effectively reduces the financial barrier, and often lack of resorting to foreign capital. This has its impact on the quality of our products, the system of promotion and distribution. Determinants of the development of agritourism farms are: greater availability of credit and funds of the European Union, the activities of local authorities for the promotion and development of infrastructure, transparent regulatory framework to facilitate the operation of such facilities, cooperation with tour operators tourist information points.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies