Skład chemiczny mięsa i lipidogram krwi tuczników żywionych mieszankami zawierającymi jęczmień lub pszenżyto Meat chemical composition and blood serum lipids of pigs fed mixtures containing barley or triticale
Przeprowadzono doświadczenie żywieniowe na 24 tucznikach hybrydowych (PIC 408 x Camborough 24), mające na celu zbadanie wpływu mieszanek z udziałem śruty jęczmiennej lub pszenżytniej na zawartość składników podstawowych i profil kwasów tłuszczowych mięśnia longissimus lumborum i adductor oraz stężenie trójglicerydów i cholesterolu w surowicy krwi. Wykazano, że rodzaj zboża zastosowanego w mieszankach nie wpłynął w sposób statystycznie istotny na zawartość składników podstawowych (białko, tłuszcz, popiół) i profil kwasów tłuszczowych (z wyjątkiem kwasów C14:0 i C20:1 w m. adductor) w lipidach obu ocenianych mięśni. Zaobserwowano jednak nieznaczne obniżenie zawartości tłuszczu śródmięśniowego, w którym było nieco więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie linolowego), a także poziomu analizowanych wskaźników krwi tuczników żywionych mieszankami z pszenżytem.
A feeding experiment was carried out on 24 hybrid (PIC 408 x Camborough 24) fatteners in order
to investigate the effect of mixtures containing barley or triticale meal on the basic nutrient content and
fatty acid profile of the longissimus lumborum and adductor muscles, as well as the concentration of
triglycerides and cholesterol in the blood serum. The kind of grain in the mixtures was found to have
no statistically significant effect on the content of basic nutrients (protein, fat and ash) or the fatty
acid profile (except C14:0 and C20:1 fatty acids in m. adductor) in either of the muscles. However,
in the pigs fed triticale mixtures a slight decrease was observed in intramuscular fat, which contained
a bit more polyunsaturated fatty acids (mainly linoleic acid), as well as a decrease in the level of the
analysed blood indicators.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00