Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego

Tytuł:
Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego
Antioxidant properties of selected vegetables from organic and conventional system of cultivation in reducing oxidative stress
Autorzy:
Predka, A.
Gronowska-Senger, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/828124.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Tematy:
stres oksydacyjny
szczury
uprawa ekologiczna
uprawa konwencjonalna
warzywa
wlasciwosci przeciwutleniajace
zwierzeta laboratoryjne
zywnosc ekologiczna
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2009, 16, 4
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniu badano właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego. W celu wywołania stresu oksydacyjnego szczury rasy Wistar biegały 30 minut na bieżni o szybkości przesuwu 20 m/min. Zwierzęta karmiono czterema dietami zawierającymi osobno zliofilizowane warzywa (kapustę, ziemniaki gotowane, marchew surową i gotowaną) konwencjonalne i ekologiczne. Po zakończonym doświadczeniu oznaczono potencjał przeciwutleniający w osoczu oraz zawartość nadtlenków lipidowych i białka w wątrobie. Potencjał przeciwutleniający badanych warzyw był niezależny od sposobu ich uprawy, a jedynie od ich rodzaju, będąc najwyższy dla kapusty. Nie stwierdzono istotnego wpływu sposobu uprawy warzyw na redukcję stresu oksydacyjnego.

Antioxidant properties of selected vegetables from organic and conventional methods of cultivation in reducing oxidative stress were determined in the present study. Oxidative stress was induced in experimental rats by training them for 30 minutes on a treadmill moving at the speed of 20 m/min. Rats were fed four different diets containing separately lyophilized vegetables (cabbage, cooked potatoes, raw and cooked carrots) from organic and conventional systems of cultivation. At the end of the experimental period, plasma antioxidant capacity as well as lipid peroxide and protein content of the liver were determined. Antioxidant properties of selected vegetables were independent on the method of cultivation, but were the function of the type of vegetables, with cabbage characterized by the highest antioxidant activity. No significant effect on oxidative stress reduction was seen.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies