Wpływ dodatku wybranych biopolimerów na parametry procesu zamrażania modelowego roztworu sacharozy Effect of adding selected biopolymers on freezing parameters of model sucrose solution
Celem pracy było porównanie wpływu dodatku κ-karagenu i jego hydrolizatów oraz białka typu AFP
III, ograniczającego krystalizację lodu, na przebieg procesu zamrażania modelowych roztworów sacharozy.
Badaniom poddano próbki 30-procentowych roztworów sacharozy bez i z dodatkiem wymienionych
substancji ochronnych, zamrożone w temperaturze -20 °C za pomocą kriostatu. Wykazano, że najdłużej
zamrażały się próbki z dodatkiem białka AFP III. W porównaniu z próbkami bez dodatków wydłużeniu
uległa faza ich domrażania, natomiast czas przemiany fazowej uległ skróceniu o 12 min. Próbki z dodatkiem
hydrolizatów κ-karagenu zamrażały się krócej niż próbki z dodatkiem samego κ-karagenu. Czas ten
był jednak identyczny jak podczas zamrażania próbek bez dodatku biopolimerów. Jednocześnie drugi
etap, czyli czas domrażania próbek zawierających hydrolizaty, uległ wydłużeniu o 30 min w stosunku do
czasu domrażania próbek bez dodatku biopolimerów oraz o 20 min w stosunku do próbek z dodatkiem
karagenu. Dodatek hydrolizatów, podobnie jak dodatek samego κ-karagenu, wpłynął na skrócenie czasu
przemiany fazowej o ok. 80 %. Każda z użytych substancji wpłynęła na podwyższenie temperatury krioskopowej
o ponad 1 °C.
The objective of the research study was to compare the effect of adding a kappa carrageenan and its
hydrolysates, and a protein type AFP III, which limits the ice crystallization, on the freezing process of
model sucrose solutions.
There were studied samples of 30 % sucrose solutions without and with those cryo-protective substances
added; the samples were frozen at -20 °C using a cryostat. It was proved that the freezing time of
the samples with AFP protein added was the longest. Compared to the samples with no additives, the
refreezing phase thereof was extended, whereas the time duration of the transition phase was shorter by
12 minutes. The samples with the hydrolyzed kappa carrageenan added got frozen quicker than the samples
containing only the kappa carrageenan. On the other hand, that time was similar to the time of freezing
the samples without the biopolymers added. At the same time, the second phase, i.e. the time of refreezing
the samples with the hydrolysates was extended by 30 minutes compared to the time of refreezing
the samples without the polymers added, and it was by 20 minutes longer than the refreezing time of the
samples with the carrageenan added. The addition of the hydrolysates and of the kappa carrageenan reduced
the time of the transition phase by about 80 %. Each of the substances used caused the cryoscopic
temperature to increase by more than 1 °C.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00