Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe uwarunkowania

Tytuł:
Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe uwarunkowania
Quality parameters of table potatoes - genetical and environmental effect determinations
Autorzy:
Nowacki, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/808300.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę usystematyzowania cech jakości bulw istotnych przy konfekcjonowaniu ziemniaków jadalnych. Oceniono parametry jakości uwarunkowanych genetycznie wszystkich zarejestrowanych odmian ziemniaka w kraju na tle wybranych odmian w innych krajach. W oparciu o literaturę i badania własne przedstawiono wpływ czynników środowiska na niektóre cechy jakości bulw. Przedstawiono monitoring jakości plonów ziemniaka jadalnego w gospodarstwach. Stwierdzono, że najczęściej jakość bulw jest wynikiem współdziałania genotypu i warunków środowiska w okresie wegetacji. Gospodarstwa produkujące ziemniaki mają duże trudności z uzyskaniem wysokiej jakości plonu.

In the the paper author attempted to systematize tuber quality characters important for pre-packing of table potatoes. Quality parameters determined genetically of all potato cultivars registered in Poland as compared to some foreign cultivars were assessed. Based on literature and research an influence of environmental factors on some quality characters of tubers is demonstrated. Monitoring of potato yield quality on farms was presented. It was stated that tuber quality is a result of connected influences of genotype and environmental conditions during potato vegetation. Farmers producing potatoes have difficulties in obtaining high quality potato yield.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies