Tytuł pozycji:
Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe uwarunkowania
- Tytuł:
-
Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe uwarunkowania
Quality parameters of table potatoes - genetical and environmental effect determinations
- Autorzy:
-
Nowacki, W.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/808300.pdf
- Data publikacji:
-
2002
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę usystematyzowania cech jakości bulw istotnych przy konfekcjonowaniu ziemniaków jadalnych. Oceniono parametry jakości uwarunkowanych genetycznie wszystkich zarejestrowanych odmian ziemniaka w kraju na tle wybranych odmian w innych krajach. W oparciu o literaturę i badania własne przedstawiono wpływ czynników środowiska na niektóre cechy jakości bulw. Przedstawiono monitoring jakości plonów ziemniaka jadalnego w gospodarstwach. Stwierdzono, że najczęściej jakość bulw jest wynikiem współdziałania genotypu i warunków środowiska w okresie wegetacji. Gospodarstwa produkujące ziemniaki mają duże trudności z uzyskaniem wysokiej jakości plonu.
In the the paper author attempted to systematize tuber quality characters important for pre-packing of table potatoes.
Quality parameters determined genetically of all potato cultivars registered in Poland as compared to some foreign cultivars were assessed. Based on literature and research an influence of environmental factors on some quality characters of tubers is demonstrated. Monitoring of potato yield quality on farms was presented. It was stated that tuber quality is a result of connected influences of genotype and environmental conditions during potato vegetation. Farmers producing potatoes have difficulties in obtaining high quality potato yield.