Tytuł pozycji:
Zmiany w zawartości węgowodanów i kwasu askorbinowego w rzodkiewce wywołane stresem glinowym
- Tytuł:
-
Zmiany w zawartości węgowodanów i kwasu askorbinowego w rzodkiewce wywołane stresem glinowym
Changes in carbohydrate and ascorbic acid contents in radish induced by aluminium stress
- Autorzy:
-
Michalek, W.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/806640.pdf
- Data publikacji:
-
1998
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 456
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the research was to examine an effect of Al stress appearing under conditions of differentiated NPK fertilization on carbohydrate and ascorbic acid contents in radish thickenings.
The relations between aluminium content and nitrogen, phosphorus and potassium concentration in the substrate observed throughout plant vegetation season affected carbohydrate and ascorbic acid contents in radish thickenings. It was proved that with growth of Al the contents decrease of both compounds decreased. This drop was noted more clearly at a single NPK dose application. However, a double dose of nitrogen, phosphorus and potassium partly neutralized unfavourable effect on the plants. It was manifested by higher contents of ascorbic acid and carbohydrates in radish thickenings.