Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie mrozoodporności zbóż metodą luminescencyjną

Tytuł:
Badanie mrozoodporności zbóż metodą luminescencyjną
Issledovanie morozoustojchivosti zernovykh lyuminescentnym metodom
Investigation of corn frost resistance by the luminescence method
Autorzy:
Brzostowicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/806145.pdf
Data publikacji:
1988
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1988, 351
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Исследовано влияние низких температур (от 0 до -25°С) на интенсивность замедленной люминесценции листьев зерновых. Исследования проведено на растениях 5 сортов пшеницы (Альбидум 114, Мироновская 808, Грана, Марис Гунтсман и Марис Фундин) и 3 сортов ячменя (Одесский 31, Ютта и Астакус) осенью и зимой. Параллельно проведено оценку морозоустойчивости кондуктометрическим методом. Обнаружено, что температура, при которой отмечается максимум интенсивности люминесценции, коррелирует с кондуктометрической оценкой морозоустойчивости. Исследования показали пригодность люминесцентного критерия для оценки морозоустойчивости пшеницы и ячменя.

The influence of low temperatures (from 0°C to - 25°C) on the delayed luminescence intensity of corn leaves was studied. The study was made for five wheat varieties (Albidum 114, Mironowska 808, Grana, Maris Huntsman and Maris Fundin) and three barley varieties (Odesski 31, Jutta and Astacus), during the autumn and winter. Parallel tests according to the electrical conductivity method were conducted for comparison purposes. It was found that the temperature at which delayed luminescence reaches its maximum correlates with the frost resistance evaluation by the conductometric method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies