W pracy określono wpływ typu gleby, na której uprawiano ziemniaki, na cechy jakościowe bulw. Do badań wzięto trzy odmiany ziemniaka (Baszta, Irga, Salto), które uprawiano na trzech różnych glebach (rędzina w okolicach Krakowa, koło Nowej Huty - czarnoziem zdegradowany i koło Nowego Sącza - gleba brunatna). Badano następujące cechy jakościowe bulw ziemniaka:
- wysokość plonu oraz jego strukturę, - współczynniki kształtu bulw, - skład chemiczny (sucha masa, skrobia, białko, azotany), - wady zewnętrzne (dzieciuchowatość, pęknięcia fizjologiczne, butelkowatość), - wady wewnętrzne (pustowatość serc, rdzawa plamistość miąższu, ciemnienie pouszkodzeniowe), - wskaźnik mechanicznych uszkodzeń bulw „W”. Uzyskane wyniki pozwoliły na sformułowanie następujących wniosków. Ziemniaki uprawiane na rędzinie charakteryzowały się mniejszym udziałem bulw dzieciuchowatych i z mniejszą liczbą pęknięć fizjologicznych, bulwami mniejszymi o kształcie zbliżonym do okrągłego, o niższej zawartości białka i azotanów, o wyższym udziale bulw zazielenionych i w większym procencie bulwami porażonymi rizoktoniozą. Ziemniaki uprawiane na czarnoziemie zdegradowanym charakteryzowały się wyższą zawartością bulw dzieciuchowatych, z pustowatością serc oraz rdzawą plamistością miąższu, w większym stopniu uszkodzonych mechanicznie, o wyższej zawartości badanych składników chemicznych, o wyższym udziale bulw dużych i wyższym plonie jednostkowym. Ziemniaki uprawiane na glebie brunatnej charakteryzowały się wyższym udziałem bulw średniej wielkości o kształcie wydłużonym, butelkowatym, w większym stopniu porażonych parchem zwykłym, o niższej zawartości skrobi, niższym plonie, o małym porażeniu rizoktoniozą i mniej podatnych na uszkodzenia mechaniczne.
The research included three varieties of potato (Baszta, Irga, Salto), three types of soil (rendzina, degraded chernozem, brown). The following quality features of potato tubers were tested: - the crop height and structure, - tubers morphological features, - chemical composition (dry matter, starch, protein, nitrate), - external defects (such as: developing secondary tubers, physiological cracks, bottle-shaped, green spot), - internal defects (such as: empty hearts, rust spot, black spot), - the ration of the tuber mechanical damage „W”. The obtained results confirm that the quality of potato tubers is strongly modified by the soil.