Prowadzono badania na umiarkowanie odwodnionych torfowiskach Pojezierza Mazurskiego, tj. na obiekcie w Stąplawkach oraz w dolinie rzeki Łyny w okolicach Olsztyna. W sąsiadujących z sobą ekosystemach łąka-las oraz łąka-pole orne a rozgraniczonych rowem melioracyjnym, wykonano profile glebowe, w których po określeniu budowy morfologicznej i podstawowych właściwości fizycznych oznaczono zawartość azotu ogólnego i mineralnych jego form (N-NH₄ i N-NO₃).
Stwierdzono, że w warunkach podobnego odwodnienia, sposób użytkowania gleb torfowo-murszowych ma wpływ na stan zaawansowania w nich procesu murszenia. W siedliskach leśnych jest on słaby (MtI), pod użytkami zielonymi średni (MtII), a w gruntach ornych silny (MtIII). Mineralizacja masy organicznej mierzona ilością azotu mineralnego jest niska w siedliskach leśnych, a średnia pod użytkami zielonymi. Najintensywniej zachodzi w gruntach ornych pod uprawą warzyw, gdzie zapasy azotu mineralnego dwukrotnie przekraczają ilości wystarczające do rozwoju roślin uprawnych.
The study was carried out on moderately drained peat-lands of Mazury Lakeland, specifically on location in Stąpławki and in the Łyna river valley in the vicinity of Olsztyn. Soil profiles were made in the neighboring meadow-forest and meadow-arable field ecosystems separated by a drainage ditch. After the analysis of their morphological structure and physical properties the content of total nitrogen and its mineral forms (N-NH₄ and N-NO₃) were determined. It was established that the under conditions of similar drainage, the use of muck-peat soil influences the advancement of muck formation process. In the case of forest ecosystems it is weak (MtI), under green use it is moderate (MtII) and in arable land it is highly advanced (MtIII). Mineralization of the organic matter measured by the quantity of mineral nitrogen is low in forest ecosystems and moderate in green use ecosystems. It is the most extensive on arable land used for cultivation of vegetables where the resources of mineral nitrogen are twice higher than those sufficient for the development of cultivated crops.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00