Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw nawozenia kompostami z osadow sciekowych na liczebnosc niektorych grup mikroorganizmow glebowych

Tytuł:
Wplyw nawozenia kompostami z osadow sciekowych na liczebnosc niektorych grup mikroorganizmow glebowych
Autorzy:
Nowak, A
Przybulewska, K
Szopa, E
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/801112.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
mikroorganizmy glebowe
gleby
gospodarka odpadami
osady sciekowe
nawozenie
kompostowanie
liczebnosc
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2001, 477; 443-449
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniu wazonowym badano wpływ kompostów wytworzonych z osadów ściekowych z dodatkiem słomy, trocin i siarczanu żelaza na liczebność mikroorganizmów w glebie. Liczebność bakterii, promieniowców i grzybów w glebach nawożonych kompostami wytworzonymi z osadów ściekowych zwiększała się 2-3-krotnie, niekiedy nawet do pięciu razy. Obserwowano przyrost liczebności organizmów amylolitycznych oraz bakterii Escherichia coli. Liczebność organizmów proteolitycznych, lipolitycznych i celulolitycznych zmniejszała się w przypadku niektórych kombinacji doświadczalnych, a zwiększała dla innych o wartości od 100 do 300% w porównaniu z kontrolą. Wyraźnie uwidocznił się też wpływ dawki, nasilającej powyższe zmiany.

The influence of compost from sewage sludge supplemented with the straw and sawdust on the number of microorganisms in the soil was studied in a pot experiment. The numbers of bacteria, actinomyces and fungi in treated soil increased 2-3 and sometimes up to 5 times, as compared to the control. Amylolytic organisms and Escherichia coli showed a clear increase in all combinations. Numbers of proteolytic, lipolytic and cellulolytic organisms decreased in some combinations and increased in the others. The range of these changes reached 100-300% in comparison to the control.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies