Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad grzybami patogenicznymi występującymi w chłodniach i na przechowywanych jabłkach

Tytuł:
Badania nad grzybami patogenicznymi występującymi w chłodniach i na przechowywanych jabłkach
Autorzy:
Piskorz-Binczycka, B.
Ben, J.
Fiema, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799064.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano metodę pobierania materiału grzybowego w komorach prze- chowalniczych przy pomocy tzw. pułapek rozmieszczonych w różnych miejscach komór. Stwierdzono, że w komorach chłodni pozostaje wiele zarodników grzybów chorobotwórczych. Głównie występują zarodniki Penicillium expansum (80%) i zarodniki Aspergillus spp., a także Mucor i Rhizopus oraz liczne bakterie. Do dezynfekcji komór, pojemników i skrzyń zastosowano nowe chemiczne środki odkażające. Naświetlanie lampami kwarcowymi (emitującymi zakres UV C) dodatkowo ograniczyło liczbę występujących zarodników. Określono skład gatunkowy grzybów występujących na owocach przygotowanych do przechowywania. Wyznaczono tzw. potencjał infekcyjny owoców przed ich umieszczeniem w komorach chłodni. Oznaczono i wyizolowano 25 gatunków patogenów grzybowych, które uzyskano z powierzchni skórki i komór nasiennych owoców - jabłek przed ich umieszczeniem w chłodni. Badania wykonano na pięciu odmianach jabłek. Opracowywana metodyka badań pozwala na określenie podatności tych odmian na czynniki chorobotwórcze pochodzenia grzybowego w chłodni.

Method for collecting fungi materiał in cold storages by means of spore traps located at yarious places in the chamber has been developed. It has been found that many spores of pathogens from preceding storages arę left in the cold chambers. The most frequent arę spores of Pemcillium expansum (80%), followed by Aspergillus spp., Mucor and Rhizopus, as well as numerous bacteria. Suitable new chemical disinfectants have been applied to fight these pathogens in storage chambers. Additionally, irradiation (UVC rangę) was applied, which markedly reduced the number of pathogens. The species composition of fungi occurring on fruit designated for storage was determined. The so called infection potential offruits prior to their storage in cold chambers was defined. Twenty five species of fungal pathogen have been isolated from apple skin surface and seed sockets and identified. The investigations were performed on 5 new apple cultivars. The method developed allows determining the susceptibility ofthe new cultivars to pathogenic factors of fungal origin in the cold chambers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies