Propolis is produced by bees; it is a viscous, resinous substance mainly derived from trees, shrubs, and flower buds, enriched in wax, essential oils, pollen, and bee saliva. The composition of propolis varies widely depending on the region of origin and vegetation that occurs in the area, the climate, and the season in which it is produced. So far, more than 400 substances have been identified in propolis and among them are phenols, flavonoids, phenolic acids and their esters and flavones. Propolis is divided into several types; the most common types are poplar, European, Brazilian, and pacific propolis. Antimicrobial, antifungal, and antiviral effects of propolis have been demonstrated. Propolis inhibits Gram-positive bacteria and, to a lesser extent, Gram-negative bacteria. Propolis also inhibits the growth of mold (Aspergillus and Penicillium) and yeast (Candida). The antiviral activity of propolis against poliovirus, influenza A and B viruses, reoviruses, and HIV has been demonstrated.
Propolis wytwarzany jest przez pszczoły w formie mazi głównie z substancji żywicznych pochodzących z drzew, krzewów oraz pąków kwiatowych, wzbogacony w wosk, olejki eteryczne, pyłek kwiatowy oraz ślinę pszczół (Apis mellifera). Skład propolisu jest bardzo zróżnicowany w zależności od regionu pochodzenia i roślinności występującej na danym terenie, klimatu oraz pory roku, w której jest produkowany. Do tej pory w składzie chemicznym propolisów zidentyfikowano ponad 400 substancji: fenole, flawonoidy, kwasy fenolowe i ich estry, flawony, dihydroksyflawony, chalkony oraz glicerydy fenolowe. Propolis podzielono na kilka typów. Najczęściej spotykane typy to propolis: topolowy, europejski, brazylijski i pacyficzny. Wykazano także jego przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe działanie, zwłaszcza etanolowych ekstraktów. Propolis działa hamująco na bakterie Gram-dodatnie, a w mniejszym stopniu na bakterie Gram-ujemne, hamuje również rozwój pleśni (Aspergillus i Penicillium) oraz drożdży (Candida). Dowiedziono także, że propolis ma właściwości przeciwwirusowe (względem wirusa polio, wirusa grypy typu A i B, reowirusów, a także wirusa HIV).