Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zmian barwy panieru pszennego w warunkach intensywnego oświetlenia standardowym światłem D65

Tytuł:
Ocena zmian barwy panieru pszennego w warunkach intensywnego oświetlenia standardowym światłem D65
Time series useful method to evaluate of wheat breadcrumbs color stability
Autorzy:
Ekielski, A.
Zelazinski, T.
Powalka, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/795835.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
panier pszenny
barwa
zmiany barwy
ekstruzja
oswietlenie
swiatlo
iluminant D65
coating
extruded wheat
colour change
extrusion
lighting
light
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2013, 574
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było zbadanie wpływu działania stałego oświetlenia na dynamikę zmian barwy panieru ekstrudowanego. Materiałem wykorzystywanym w badaniach był rozdrobniony ekstrudat pszenny wyprodukowany na ekstruderze dwuślimakowym. Zmiany parametrów barwy panieru opisywano zmiennymi L*, a*, b*. Do opracowywania wyników badań wykorzystywano metodę statystyczną szeregów czasowych. Stwierdzono, że rozdrobniony ekstrudat charakteryzował się dużą wrażliwością na działanie stałego oświetlenia, szczególnie w pierwszych czterech dniach przebywania próbek w komorze świetlnej. Najbardziej znaczące zmiany można było zaobserwować w przypadku współczynników zamian barwy a* i b*. Współczynnik jasności L* był parametrem bardziej stabilnym spośród analizowanych.

The aim of this study was to investigate the effect of operation of the fixed light on the dynamics of changes in the color of extruded breadcrumbs. The material used in the study were divided extrudate wheat – corn produced in the twin-screw extruder. Changes in color parameters breadcrumbs reported variables L*, a*, b*. The development of the results of the statistical method used in time series. It has been found that shredded extrudate is characterized by high sensitivity to the continuous lighting, particularly in the fi rst four days at illuminating the samples in the chamber. The most signifi cant changes were seen in the case of coeffi cients instead of a* and b*. Coeffi cient of lightness L* a parameter of the analyzed more stable.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies